čtvrtek 14. března 2019

Burn the World 2/2






 Druhá část překladu Burn the World. Dnes se dozvíme, proč právě tento název.
 Protože, co může spálit celý svět?
Užívejte, Linn





„Víš“ řekl Tony jednou v noci po sexu- Loki se opět objevil v jeho věži- zatím co se vyvaloval v posteli a Loki se pomalu začal zvedat. „Nemusíš odcházet.“

Loki se zastavil. Pomalu se otočil a se zamračeným výrazem se podíval na Tonyho. „Starku,“ řekl a v jeho hlase bylo slyšet varování. Tony nevěděl, co se tím varováním snažil sdělit, takže se s tím neobtěžoval.

„Tahle postel je dost velká pro oba, jak sme právě zjistili a já se cítím jako mizerný hostitel pokaždé, když vyskočíš hned po tom, co spolu došukáme“ řekl Tony.

Loki si ho potichu prohlížel, pravděpodobně se snažil určit Tonyho motivy. No, s tím hodně štěstí, ani Tony si nebyl přesně jistý, proč Lokimu nabídl zůstat.

Když Tony neodvrátil pohled a místo toho dál zíral na Lokiho. Loki přikývl, ale zvedl se. Nic neřekl, když si kouzlem přičaroval oblečení zpět na sebe a Tony se na něj díval naprosto neutrálně, když se teleportoval pryč.

Až poté, co byl Loki pryč si Tony dovolil praštit hlavou do polštářů.

„Proč se prostě nepřiznáš, že ho miluješ, Starku? To by mohlo být ještě lepší,“ mrmlal Tony. Naprosto otrávený sám sebou, že ukázal svoje emoce. Obzvláště nepříteli.

Když spolu spali znovu a ano, bylo tu znovu, Tony nikdy nepochyboval, že nic kromě jasného ne nemohlo ani jednoho z nich zastavit, Loki neučinil žádný pokus o to vstát z Tonyho postele. Tony se na něj díval koutkem oka, ale Loki se nepohnul, prostě jenom ležel. Tony pomalu zavřel oči a usnul.

Probudil se první a zjistil, že ten mimozemšťan stále leží vedle něj. Když pozoroval spícího Lokiho, uvědomil si, jak moc bizarní to celé bylo. Tohle byl jeho nepřítel, někdo, kdo se pravidelně pokoušel odbouchnout nebe, když bojovali. A přes to tu byli, spící vedle sebe věřící, že ani jeden nevyužije zranitelnost toho druhého.

Tony přemýšlel, jak se to dostalo do tohohle bodu. Rozhodně se to nestalo jenom tak nebo s nějakými jasnými záměry vyvinout to ve vztah: ale aby byl fér, začalo to s ´nějakými´ záměry kromě nalezení uvolnění.

Tony sklouzl do spánku při zkoumání Lokiho a když se probudil znovu, Loki byl pryč. Tonyho to nezklamalo- nebylo to jako by předpokládal nějaké mazlivé ráno poté.

Tohle se stalo rutinou.

Byla to zábava a uvolnění. Tedy zezačátku, teď když si Tony přitáhl Lokiho k polibku… Bylo to něco víc. Něco více než jaké to bylo, a přes to méně než co sdílel s Pepper. Ale stejně to bylo úžasné.

Takže přirozeně, muselo se něco stát.

Byla to Tonyho chyba, že je podceňoval, opravdu. Teď věděl, že všichni Avengers byli podezřívavý a měli starosti, protože ho Loki pořád „unášel“. Ale Tony nepředpokládal, že by z toho mohli něco vyvodit.

A přes to byli tu, Tony a Loki v prázdné uličce sdílející polibek a Natasha s Clintem na ně v šoku zírali před tím, než spustili.

„Co to sakra?“ řekl Clint, nevěřícně zírající.

Rychle jako blesk, Loki Tonyho odstrčili a poté se teleportoval pryč. Tony ho chtěl proklít za to, že ho tam nechal jednat samotného se dvěma špiony/zabijáky, ale na druhou stranu to byli jeho členové týmu a ne Lokiho. A upřímně, Lokiho přítomnost by to udělala jenom horší.



„Nevyšilujte“ řekl Tony zbytečně, protože bylo jasné, že Clint už vyšiluje a Natasha nikdy neztratila svoji sebekontrolu.

„Ale Loki a já jsme spolu šukali. Rád si myslím, že ho to udržovalo zaměstnaného namísto toho, aby se snažil vládnout svět.“

„Starku“ zavrčela Natasha a to bylo poprvé za hodně dlouhou dobu, kdy ho Natasha oslovila jeho příjmením. Varování v jejím hlase bylo naprosto očividné, takže Tony zmlkl a následoval ty dva do míst, kde byl před tím boj.

„Jak jste nás našli?  Uhm, teda, mě?“ Zeptal se Tony. Nedokázal krotit svou zvědavost.

„Lokátor“ zamumlal Clint. Zdál se být pořád dost v šoku. A tony tomu rozuměl. Bylo to asi jako kdyby Steve spal s Mandarinem, ale vlastně to nešlo, protože ten už byl dávno mrtvý. Takže teď byl tak trochu znechucený, že by Steve vlastně musel spát s jeho mrtvolou.

Byl tu jistý bod mentálního zdraví, tím si byl Tony jistý.

Ale bylo vážně těžké myslet, když cítil Natashin paralyzér tak blízko jeho hlavy.

Tony byl vážně v pokušení se prostě sebrat, odletět do své věže, celé to tam zamknout a zabraňovat  SHIELDU dostat se dovnitř tak dlouho, dokud by všichni neměli dost času, aby se zklidnili. Ale vzhledem k tomu, že je všechny znal, věděl, že by jim dal spíše více času k tomu, aby se naštvali ještě víc, než zklidnili.

Takže spolu se Stevem, Natashou a Clintem vešel do Quinjetu, poslouchal Natashu jak celou situaci vysvětluje Stevovi a poté potichu seděl a poslouchal Steva, jak ho poučuje.

„Ale aspoň mě nezabil“ řekl Tony po tom, co Stevovi došly všechny věci, co měl na srdci.

„A nezabil ani nikoho jiného, teda, ne po tom ovládnutí světa.“

„Takže co?“ Zeptal se Clint sarkasticky. „Zlepšuje se? Pomáháš mu stát se produktivním členem společnosti? Nebuď naivní, Starku.“

Tony si povzdechl a vzdal to. Nehodlal všechny přesvědčovat o tom, že Loki není celý zlý, obzvláště když nevěděl, jestli tomu sám věří nebo ne. Jenom doufal, že ho Fury nevykopne z týmu po tom, co se dozví o jeho vztahu s nepřítelem.

Loki se poté objevil u Tonyho a Tony po něm hodil zlostný pohled. Určitě to nebyla jenom Lokiho chyba- Tony mohl namítnout, že část viny sdílel- ale být suspendován z týmu vážně nebyla moc sranda. A nebyla ani, když musel vydržet to Furyho řvaní.

Loki nereagoval nijak, kromě zvednutého obočí a Tony protočil oči.

„Nemáš ani ponětí jakým mučením jsem si musel kvůli tobě projít,“ zavrčel. „Vážně, kdo mohl tušit, že se na mě může Fury rozzlobit ještě víc?“

„Nevidím, jak tvá neschopnost nevšimnout si lokátoru je jakýmkoli způsobem má vina“ řekl Loki povýšeně.

„Ale ty jsi ten zlý,“ vystřelil Tony nazpět. „Tohle by bylo o moc snazší, kdyby si se přestal snažit ničit věci, ovládnout planetu a dělat nepokoje, nebo co to vlastně děláš."

Loki na něj upřel dlouhý pohled před tím, než znovu promluvil „Nemám žádný cíl, kromě zábavy.“

„Jasně“ Tony si odfrknul „To pro to si sem přivedl Chitauri.“

„Neměl jsem na výběr,“ Loki zavrčel a potom se zhluboka nadechl, aby se uklidnil.

„Ačkoli mě samotná posádka neovlivnila, její majitel měl… jiné přesvědčovací metody. Byl jsem zranitelný, když mě našli.“
Tony se zamračil a zapřemýšlel. Byla pravda, že před tím byl Loki o dost jiný, než teď. Tonyho myšlenky o tom, jak s Lokim byli stejní, se opět vrátily, spolu s tím, co původně tohle přemýšlení zapříčinilo. Nebyl to ten smysl pro drama, ani arogance, byl to ten záblesk šílenství v Lokiho očích, který si Tony pamatoval z Afghánistánu.

A Thor zmínil Lokiho pád do hlubiny, nebo něco takového. Očividně, Loki byl trochu mimo, když poprvé přišel na Zemi. Takže by mu měl dát šanci.

Tony se pousmál. Tak ať.

„Možná už nezabíjíš lidi, ale to neznamená, že jsi dobrý“ řekl Tony, protáčejíc oči.

Loki mrkl a poté se zatvářil... zraněně. „Nejsem zlý. A občas, to že si padouch vede k tomu, že jsi spíše osamělý.“
„Takže se chceš stát jedním z dobrých hochů?“ Zeptal se Tony sarkasticky. Když Loki přikývl, trocha zoufalství pronikla do jeho výrazu. Tony se zasmál „Jdi do prdele, Loki“

Loki pokrčil rameny a ušklíbl se „Stále mě každý den překvapuješ svou inteligencí.“

„Budu to brát jako kompliment“ zazubil se. Ale poté vystřízlivěl a upřeně se na Lokiho podíval „Takže, bylo by moc žádat, aby si přestal dělat chaos?“

„Já jsem bůh chaosu,“ řekl Loki a tím odpověděl na otázku, aniž by jí vlastně zodpověděl. A to bylo to, čeho se Tony bál.

„Nemůžeme v tomhle pokračovat“ řekl Tony. Loki na něj zíral, vypadal opravdu v šoku.

A jo, byl by radši, kdyby to vyšlo z ničeho. Ale nejspíše ne, názory Tonyho členů týmu ho ovlivnily více, než si myslel. Ale upřímně, více než to, to bylo proto, že Tony už byl unavený z balancování mezi jeho třemi životy. Dva pro něj byly docela dost, děkuji pěkně.

„Nějaký konkrétní důvod?“ Zeptal se Loki se zúženýma očima. Tony přemýšlel, jestli mu přišla zábavná vidina toho, že zabije Natashu a Clinta za to, že přišli na jejich vztah.

„Si příliš sympatický“ zazubil se Tony, i když výraz postrádal trochu humoru. „Začínám si zvykat na ten tvůj povýšený výraz.“

Loki přikývl „A bylo by příliš, kdybych se tě zeptal, jestli se ke mně nepřidáš?“

Tony překvapeně zamrkal. Nemyslel si, že Lokimu na něm tolik záleží, a tím spíš, že mu na něm záleží tolik, že se ho vážně zeptal, jestli se nepřidá na jeho stranu.

„Jo, to se nestane“ Tony pokrčil rameny. „Kdybych se chtěl vydat touhle cestou, vydal bych se na ní už dávno.“

Loki přikývl znovu. „Uvidím tě tedy na bojišti.“

„Jo, no. Po tom co skončí ta suspenzace,“ řekl Tony „A Loki? Byla to zábava.“
„Škoda že to musí skončit“ řekl Loki, když se otočil k odchodu „láska jako ta naše by spálila celý svět.“ Potom se teleportoval pryč. Nechal za sebou stát Tonyho v šoku. Láska? Kdo tady mluvil o lásce?

Nebyla tu žádná odpověď kromě té, že se Loki kompletně zbláznil.

Zavolal Stevovi, dal mu vědět, že se s Lokim už vídat nebude. Steve byl rád, ale zklamaný že Tony nezajal jejich nepřítele, když měl možnost. Ale nasrat aby Tony ukončil jejich vztah jako zrádce.

Týden minul bez jediné známky po Lokim. Potom dva, tři a brzy už to byl celý měsíc. Tony si nemohl pomoct, ale strachoval se, i když nikomu nic neřekl. Nicméně, jeho strach byl pravděpodobně neoprávněný; Loki se prostě rozhodl soustředit se na jinou planetu, než aby se smrtelně zranil.

Po dvou měsících se Loki znovu zjevil v Tonyho věži. Přirozeně se spustil alarm, takže Tony dostal srdeční zástavu při sledování televize.

„Uhm, ahoj,“ řekl Tony, když si uvědomil, kdo to byl, spolu s tím co klepal do svého telefonu, aby vypnul alarm.

„Ahoj“ pozdravil Loki.

„Víš, že už neděláme to ´žádné unášení ani ubližování tomu druhému´ věc, že?“ Zeptal se Tony zatím, co přemýšlel, jestli nepřivolat jeden ze svých obleků.

„Jsem si toho vědom“ řekl Loki. „Ale nepřišel jsem sem bojovat.“

„Tak proč si tu? Už neděláme ani tu sex věc.“ Řekl Tony, pochopitelně zmatený z celé té věci.

„Vskutku“ přikývl Loki „přišel jsem nabídnout dohodu.“
„Dohodu?“ Zeptal se Tony se zdvihnutým obočím.

Loki znovu přikývl „uděláš mi doklady, které budou tvrdit, že jsem americký občan a já na váš svět znovu nezaútočím.“

Tony se nezeptal, co tohle zapříčinilo. Nezeptal se, kde byl Loki celé dva měsíce. Nepotřeboval vědět tyhle věci, jediné, co bylo důležité, bylo, že Loki byl v tu chvíli tam a žádal o něco tak absurdního.

„A jak můžu vědět, že dodržíš svojí část dohody?“ Zeptal se Tony.

„Měli jsme vzájemnou nevyřčenou dohodu už před tím“ řekl Loki. Ta odpověďměla být jasná.

„A dávám ti své slovo.“

Tony naklonil svou hlavu, jak to zvažoval. Na jednu stranu, Loki mohl lhát. Na druhou stranu, nebyly tu žádné vážné dopady, kdyby udělal Lokiho americkým občanem.

„Dobře“ řekl Tony. Souhlasil, i když to nejspíše měl nejdříve probrat se Stevem nebo Furym. „Nějaké požadavky? Jméno a tak?“

Loki přikývl. „Lyle Smith. A protože můj pravý věk je příliš vysoký, mělo by to být nejméně čtyřicet. Byl jsem informován, že to je požadovaný věk pro prezidentské kandidáty.“

Tony přestal psát do svého tabletu a pomalu se podíval na Lokiho. Byla tam ona neposedná jiskra, která tančila v Lokiho očích, které Tony rozuměl natolik dobře, že věděl, že si s ním Loki nezahrává. Znamenalo to, že si Loki zahrává se světem.

Tony se zasmál. Zvažujíc současné politiky, Loki nebyl špatná volba. A možná, pokud Loki dodrží svou část dohody, mohli by svět spálit společně.

I když bude muset snést další lekci od Furyho.

1 komentář:

  1. Takový hořkosladký konec. :D
    Ale ti dva rozhodně spálí svět. A Loki jako politik... lidi by před ním klekali ochotně. :D
    Tony, vykašli se na Furyho, Steva a ostatní a rozjeď to s Lokim ve velkém. No a co, že je tady ještě Thor, který by se to taky mohl dozvědět. Ehm... xD
    Ale jinak pěkná jednorázovka. :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkujeme za vaše komentáře :)